Friday, November 25, 2011

အစား

ခ်က္ၿပီး စားဦးေတာ့မယ္။
ေဂၚဖီထုပ္တစ္မ်ဳိး ေကးလ္(Kale) ေၾကာ္စားမယ္။

ေကးလ္တစ္ထုပ္ကို အေပၚလႊာသားေတြကိုယ္ေၾကာ္ခ်င္သေလာက္တလႊာခ်င္းယူထားၿပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးေရာ၊
ၿပီးေတာ့ အိုးထဲေရအသင့္အတင့္ေလာက္ေလးထဲၿပီး ေရဆူလာရင္ အရြက္ထည့္ျပဳပ္ထားလိုက္ပါတယ္။

ေကးလ္ရြက္ေတြျပဳတ္ထားတာ အစိမ္းမပ်က္ေအာင္ခဏပဲျပဳတ္ၿပီး အိုးခ်၊ အရြက္ေတြေရစစ္ထားလိုက္တယ္။

အရြက္ေၾကာ္ဖို႔ မုန္႔ႏွစ္က ဂ်ဳံမႈန္႔၊ ၾကက္ဥတစ္လံုး၊ ႏြားႏို႔ရယ္၊ ေၾကေအာင္ေမႊေခါက္ထားလိုက္ၿပီး အရြက္ေတြပါ သမေအာင္ေရာေမႊခဏေလးထားလိုက္ပါတယ္။ အႏွစ္ေတြ၀င္ၿပီး အရြက္နည္းနည္းအိသြားေအာင္ထားၿပီး ေၾကာ္ပါေတာ့မယ္။

အရြက္တစ္ရြက္ခ်င္းကို ျပန္႔ေအာင္ျဖန္႔ၿပီးေၾကာ္တာပါပဲ၊ ျပန္႔ေအာင္မျဖန္႔ရင္ အက်က္မညီဘူးေပါ့၊ ေရြ၀ါ ေရႊညိဳေရာင္ေတြသန္းလာရင္ေတာ့ ဆီစစ္၊ ပန္းကန္ထဲထည့္ၿပီးရင္ စားလို႔ရပါၿပီ။ ကၽြပ္ကၽြပ္ေလးေၾကာ္ရင္ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလး၊ က်ဳိးက်ဳိးကၽြပ္ကၽြပ္နဲ႔ စားလို႔ေကာင္းတယ္။
က်န္တဲ့ ေကးလ္ေတြကိုေတာ့ အာလူးနဲ႔ပဲဟင္းခ်က္လိုက္ပါတယ္။
Fresh Kale
မုန္လာဥနီေသးေသးေလးေတြေရာ အရြက္စိမ္းစိမ္းေလးေတြပါ ပါတဲ့ အခ်ဳိ႕မႈန္႔လူတိုင္းလိုလိုသံုးၾကတယ္။
ၾကက္သြန္နီဆီသတ္ၿပီး အာလူးႏွစ္လံုးေလာက္ခြာ အတံုးေလးေတြထည့္၊ ေကးလ္ေတြေရာ ေရလိုသေလာက္ထည့္၊ ၾကက္သားအရသာခဲ(pileca kocka) တစ္ခဲထည့္၊ ဇာခ်င္းဆဲအခ်ဳိမႈန္႕ထည့္၊ ေပါင္းအိုးနဲ႔တည္ထားလိုက္ေရာ။

အိုးတစ္ခုမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔နည္းနည္းရယ္၊ ငရုတ္သီးမႈန္႔(Paprika ငရုတ္ခ်ဳိမႈန္႔-အစပ္မစားႏိုင္သူအတြက္)၊ ဆီနည္းနည္းရယ္ သမေအာင္ေမြထားၿပီး အဆင္သင့္ျပင္ထားလိုက္တယ္။ အာလူးႏူးရင္ အဲဒီအိုးထဲကိုေျပာင္းထည့္ ခဏေလးျပန္တည္၊ ပြက္လာရင္ ေတာ္ၿပီ၊ အေပါ့အငံျမည္း အေနေတာ္ဆိုစားဖို႔အဆင္သင့္ပဲေပါ့။
ၿပီးေတာ့ ခုနက တံုးထားတဲ့ ၾကက္သားတံုးေလးေတြေၾကာ္မယ္။
ဟိုေန႔ကခ်က္ျဖစ္တာပါ၊ ၾကက္ဥကလားဟင္းစားခ်င္တာ၊ မန္က်ည္းသီးမရွိလို႔ အိမ္မွာလုပ္ထားတဲ့ ခ်ယ္ရီယို(ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေလးမို႔) ထည့္ခ်က္ျပစ္လိုက္တယ္။ စိတ္နာနာနဲ႔ပဲ။ ေပါက္ကရေတာ့လုပ္ေရာ့မယ္။
ၿပီးေတာ့ ေမေမ ဟင္းခ်က္ရင္သံုးတတ္တဲ့ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္မရွိေတာ့ သံလြင္ရြက္ေသးေသးေလးတစ္ရြက္လည္းထည့္လိုက္တယ္။ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္ရြက္ကို နံလို႔ အရင္ကမႀကိဳက္ပါဘူး၊ အခုေတာ့ နံတာလည္း ေအာ္ နံရွာတယ္ဆိုၿပီး သတိရၿပီး စားခ်င္တာပဲ။ ၾကက္ဥခ်ယ္ရီသီးဟင္း ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္ဥေပါက္ကရဟင္းေပါ့ စားလို႔ေတာ့ ေကာင္းသလိုလိုပါပဲ။
အားလံုးေပ်ာ္ရႊင္ခ်မ္းေျမ႔ အရသာေတြ႕ပါေစရွင္။

0 comments:

Post a Comment